Press release for ATHENA (greek)

  

Το παρατηρητήριο ακτίνων-Χ, ATHENA της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και η ελληνική συμμετοχή

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ, ATHENA, μια συνεργασία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος, ESA, της NASA και της Iαπωνικής Jaxa θα παρατηρήσει την ακτινοβολία που εκλύει το Σύμπαν στις υψηλές ενέργειες. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028 και θα πραγματοποιηθεί με τον καινούριο και πιο προηγμένο πύραυλο της ESA, τον Ariane 6. Ο δορυφόρος ATHENA θα είναι εξοπλισμένος με ένα τηλεσκόπιο 12m και δύο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης. Το ένα θα παρέχει υψηλής ευκρίνειας φάσματα και το άλλο θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω κάμερας με μεγάλο οπτικό πεδίο. Αυτά τα όργανα θα επιτρέψουν στο τηλεσκόπιο ATHENA να παρατηρήσει το σύμπαν με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα σημερινά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παρατηρήσει τις πιο απομακρυσμένες μελανές οπές στα κέντρα  γαλαξιών καθώς και τα πρώτες συγκεντρώσεις γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο δορυφόρος ATHENA θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του οργάνου WFI του δορυφόρου ATHENA. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ΕΑΑ είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την λειτουργία και την ανάλυση των δεδομένων του δορυφόρου ATHENA.

Οι δραστηριότητες του Αστεροσκοπείου στον δορυφόρo ATHENA υποστηρίζονται και από το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities for High Energy Astrophysics) υπό την αιγίδα του H2020 (European Union Horizon 2020 Research Infrastructure Program). To AHEAD αποτελεί το πιο σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας της κοινότητας αστροφυσικής υψηλών ενεργειών, στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 26 από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σκοπός  του προγράμματος είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και να εξελίξει περαιτέρω τις υποδομές της για την κατασκευή μελλοντικών διαστημικών τηλεσκοπίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή ATHENA.

Στο pre-event της φετινής βραδιάς ερευνητή που θα διοργανώσει το ΕΑΑ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου, το AHEAD θα είναι εκεί για να ενημερώσει το κοινό για τον δορυφόρο ATHENA και την αστροφυσική υψηλών ενεργειών, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και πόστερ!