Greek Press Release about the AHEAD’s planetarium movie winning the Golden Star Award at the international fulldome film competition!!

Screen Shot 2017-02-09 at 16.55.19

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the HighEnergy Astrophysics Domain) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η ταινία θόλου, με τίτλο «The Hot and Energetic Universe» και σκηνοθέτη τον Θεοφάνη Ματσόπουλο, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσιο του προγράμματος, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες θόλου, του παγκόσμιου φεστιβάλ ταινιών θόλου IPMF 2016 (International Planetarium Movie Festival 2016), και έλαβε την 1η θέση και το βραβείο Golden Star σε αναγνώριση της αριστείας στη δημιουργία ταινιών θόλου. Η ταινία έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και διατίθεται δωρεάν σε πλανητάρια σε όλο τον κόσμο.

 

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό, με τον Ελληνικό τίτλο “Ακτινογραφώντας το Σύμπαν”, σε μια ταυτόχρονη παρουσίαση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα δύο Πλανητάρια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσίασαν από κοινού στην Ελλάδα μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση.

 

Το πρόγραμμα AHEAD στοχεύει να συντονίσει την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στον τομέα της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών μεταξύ Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ενεργό μέλος αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στο εν λόγω πρόγραμμα με κύριο στόχο του την διάχυση στο ευρύ κοινό, των επιστημονικών ανακαλύψεων σε αυτόν τον τομέα. Το πρόγραμμα AHEAD χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon2020 και ηγείται από το IAPS/INAF στη Ρώμη.

 

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο παρακάτω links:

http://www.eso.org/public/videos/ahead-xray/

https://www.youtube.com/watch?v=FEWqxUTK0EQ

 

Περισσότερες πληροφορίες : http://ahead.astro.noa.gr/index.php/introduction/

 

Φωτογραφίες: https://drive.google.com/drive/folders/0B_qeWtCl4dp6WGVjNTRMYno0cmc?usp=sharing

 

Trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=BgruEzFqO0E

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δρ. Ι. Γεωργαντόπουλος, 210-8109165 & Θ. Ματσόπουλος, 6934104921